w

Miękkie pierniczki bożonarodzeniowe – najlepszy przepis!

Kuchnia piernikowo-toruńska. Nie musisz jechać do Torunia po to, żeby zjeść, czy częstować gości na kawę. Pierniki upiec w domu bez większych problemów. Zapewniamy różnorodne twarde i chrupiące pierniki do wypieku na tydzień przed jedzeniem oraz miękkie pierniki nadziewane konfiturą, które są pyszne zaraz po upieczeniu.

Najpierw wymieszaj sypkie składniki – mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną. W garnku rozpuść miód, masło i przyprawy. Odstawić do ostygnięcia, dodać jajka i wymieszać. Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj, a następnie wlej mieszaninę do sypkich składników. Zagniatamy ciasto. Składniki należy dokładnie wymieszać, a ciasto równomiernie i delikatnie zagnieść. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 1 cm. Im grubsze ciasto, tym bardziej miękkie ciastko piernikowe.

Chcąc wykonać wersję z nadzieniami musimy rozcieńczyć ciasto i zredukować parzystą liczbę ciastek. Następnie połowę rozsmaruj dżemem, połóż na drugim biszkopcie i delikatnie dociśnij – biszkopt i tak rozpuści się w piekarniku.

Jeśli chodzi o miękkie pierniki, najlepiej sprawdza się okrągły kształt foremki, ponieważ piernik wyrasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez krótki czas (około 15 minut). Dłuższy czas pieczenia sprawi, że będą twardsze, dlatego należy zwracać uwagę na czas. Pierniki najlepiej smakują dzień po upieczeniu. Można je zostawić na noc w odkrytym miejscu, a nie wyschną. Pięknie wygląda nakładany z lukrem

Logo

Niniejszy artykuł pochodzi z zewnętrznego serwisu

Kliknij Czytaj dalej, by zobaczyć całość!


Czytaj dalej...
Źródła grafik: Pixabay, Imgur, Freepik